Home » Ιστορία » ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Μια μικρή ιστορική προσέγγιση

Πρόκειται για ένα κακάσχημο κτίριο που καταλάμβανε μια περίοπτη θέση των Τρικάλων. Όταν χτίστηκε αποτελούσε ένα κτίριο φυλακών στην άκρη της πόλης. Με την επέκταση της πόλης βρέθηκε να καταλαμβάνει ένα χώρο άσχετο με τη χρήση του κτιρίου. Γι αυτό από χρόνια υπήρχε το αίτημα να μεταφερθούν  σ΄ένα σημείο έξω από την πόλη, όπως και έγινε.

Οι φυλακές Τρικάλων δεν ήταν το Αλκατράζ της Ελλάδας, ούτε το Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης και άλλες ιστορικές φυλακές στην Ελλάδα που ήταν ταυτισμένες, όπως τα ξερονήσια του Αιγαίου, με πολιτικούς κρατούμενους για να αποτελούν μνημείο άξιο λόγου.

Υποστηρίζουν κάποιοι στα Τρίκαλα και όχι μόνο,  ότι οι παλιές φυλακές Τρικάλων είχαν κάποια σχέση με το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη και  το συνδέουν άστοχα μαζί του.

Γιατί προφανώς θέλουν να το αποσυνδέουν απ΄ αυτό που πιστεύει όλος ο κόσμος ότι τον ήρωα του τραγουδιού του Τσιτσάνη, τον Σακαφλιά, τον σκοτώσανε στα δυο στενά της «αρχοντογειτονιάς» των Τρικάλων και γράφουν διάφορες ιστορίες για τα στενά των φυλακών.

Οι παλιές φυλακές Τρικάλων, δεν έχουν καμιά  ιδιαίτερη αξία ιστορικής και κοινωνικής σύνδεσης με τα Τρίκαλα εκτός από τη σημασία μιας καταγραφής της ιστορίας του σωφρονιστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Είναι υπερβολή να λέγεται, ότι είναι το πιο χαρακτηριστικό κτίριο της πόλης, οι παλιές φυλακές Τρικάλων.  Όπως είναι υπερβολή να λέγεται, ότι οι αρχές της πόλης, ο Δήμος προφανώς, πρέπει να ενδιαφερθεί για την σωτηρία της.

Ο Δήμος Τρικκαίων, δεν έκανε τίποτα, για το μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο της πόλης, την παλιά αγορά των Τρικάλων και για το γκρέμισμα των περισσοτέρων νεοκλασικών κτιρίων κι άλλα ιστορικά κτίρια (συνυφασμένα με την κοινωνική ζωή πολλών Τρικαλινών), με δημάρχους από «τζάκι», θα πρέπει ενδιαφερθεί  τώρα για την ιστορία του σωφρονιστικού συστήματος της Ελλάδας;

Το 1925 σε  φυλακές που είχαν κλείσει τους κομουνιστές κι άλλους αριστερούς, γιατί διαδήλωσαν για την πείνα τους, έξω από τη Νομαρχία Τρικάλων  τους επισκέφτηκαν κυρίες των αστών να τους προσφέρουν γλυκίσματα, όπως λέει δημοσίευμα της εποχής, και οι φυλακισμένοι δεν καταδέχθηκαν να πάρουν τίποτα, και τους γύρισαν περιφρονητικά την πλάτη τους(άσχετο, το θυμηθήκαμε για το λόγο ότι σε λίγες μέρες θα μνημονευθεί και πάλι η θυσία τους 2/2/1925.)

Οι φυλακές αποτελούν σωφρονιστικά καταστήματα της πολιτείας, και ως τέτοια κρίνονται, για την όποια σημασία τους. Δεν ανήκουν στις αρμοδιότητες του Δήμου Τρικκαίων. Κτίζονται κοντά σε πόλεις για την οικονομία της λειτουργίας τους.

Κάποια στιγμή γίνονται μέρος της πόλης γιατί επεκτείνονται οι πόλεις. Αυτό όμως, δεν αλλάζει την ευρύτερη σημασία τους.

Μετά από 100 χρόνια και οι νέες φυλακές θα ΄ναι παλιές, γιατί θα επεκταθεί και πάλι η πόλη.

Τι το καλύτερο θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος Τρικκαίων, απ΄ το δημιουργήσει στο χώρο των παλιών φυλακών ένα καλαίσθητο κτίριο και να φιλοξενήσει το Μουσείο Τσιτσάνη ;

Όλα τ΄άλλα αφορούν τη τέχνη, γενικότερα.

Και την πολιτεία, για την καταγραφή της ιστορίας του σωφρονιστικού συστήματος στην Ελλάδα.

ΦΩΤΟ: ΠΑΛΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ http://www.pronews.gr/