Home » Βιβλιοθήκη » Ο ΝΗΣΤΕΥΤΗΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ο ΝΗΣΤΕΥΤΗΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Σήμερα 27 Φεβρουαρίου Τιμάται η Μνήμη του

“Από τον Σωτήρα Ασκληπιό

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΟ

Οι Αθλητές του Χριστού”

Θα σας παρουσιάσουμε ένα έργο, που χάρη στην τέχνη της τυπογραφίας, της γραφιστικής, και της βιβλιοδεσίας, το κάναμε βιβλίο και θα κυκλοφορήσει και πάλι από τις Εκδόσεις «Αγαπώ την Πόλιν».

Πρόκειται για ένα συγγραφικό έργο του Βασίλη Πάνου, και για να γίνει το βιβλίο εμείς βάλαμε τα υπόλοιπα. Ένα βιβλίο που συνδέεται με τη σημερινή ημέρα, η οποία αποτελεί μέρα γιορτής και μνήμης του Αγίου Ασκληπιού.

Θα παραξενευτήκαμε με την επιλογή μας και θα αναρωτηθήκατε αν είμαστε εκκλησιαστικός εκδοτικός οίκος ;

Όχι. Ενδιαφερθήκαμε για αυτόν τον ήρωα με τη εκκλησιαστική έννοια του Αγίου-Ήρωα της χριστιανικής πίστης από τον ενδιαφέρον μιας ομάδας Τρικαλινών πολιτών -μεταξύ αυτών και του τέως Δημάρχου του Δήμου Τρικκαίων Κωνσταντίνου Παπαστεργίου- να φτιάξουν ένα μικρό ναίδριο στο χώρο του ΤΕΦΦΑ Τρικάλων προς τιμή του, το οποίο έγινε (από σήμερα το απόγευμα (16/07/2016) η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών έκανε και επίσημα τα Θυρανοίξια του Ι.Ν. Οσίου Ασκληπιού στις Καρυές του παρεκκλησίου προς τιμήν του Οσίου Ασκληπιού το μοναδικό στην Ελληνική επικράτεια. Κάτι το οποίο έρχεται ως μια ιστορική συνέχεια, στην πόλη που γεννήθηκε ο αρχαίος Ιατρός Ασκληπιός).

Το δικό μας ενδιαφέρον ήταν το όνομά του. Επειδή με τον Ήρωα της θεραπευτικής τέχνης των Τρικάλων και αργότερα θεό όλης της Ελλάδας και του Επιφανέστατου Ασκληπιείου της αρχαίας Τρίκκηςς  είχαμε εκδώσει δυο βιβλία : «Ο Σωτήρας Ασκληπιός» και η «Πόλη του Θεού», μυθιστόρημα, του ιδίου συγγραφέα γιατί να μην ασχοληθούμε και πάλι μ΄ένα νεότερο Ασκληπιό από τα μέρη της Συρίας.

Tο αποφασίσαμε και από εκεί και πέρα το βάρος έπεσε σε άλλες πλάτες και η δουλειά (η γομαροδουλειά δηλαδή) στον συγγραφέα, ο οποίος όταν τελείωσε τη συγγραφή και την παρέδωσε στην εκδοτική ομάδα μας, είπε: «εκείνο που με δυσκόλεψε περισσότερο, καθώς ξεκίνησα το έργο μου, κατεβάζοντας βιβλία και πηγές, τις οποίες ήταν δυσεύρετες, γιατί ως άγιος η ορθόδοξη ελληνική Εκκλησία δεν είχε πολλές μαρτυρίες και τον κατατάσσει στους Όσιους, για αυτό το λόγο προσέτρεξα σε πηγές της Ρωσικής εκκλησίας και της Συριακής που αναγνωρίζεται περισσότερος ως Άγιος και όχι ως Όσιος. Και σε παλιά εκκλησιαστικά συγγράμματα για να δω και να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για τον Άγιο Ασκληπιό από την περιοχή της Κύρου της Συρίας».

Εντάξει είπαμε οι συγγραφείς πάντα τα παραλένε, λες και ο φούρναρης που σηκώνεται όλο το χρόνο απ΄ τα μαύρα μεσάνυχτα δουλεύει και κουράζεται λιγότερο. Θα δούμε αν αξίζει την τέχνη της τυπογραφίας, της γραφιστικής και της βιβλιοδεσίας και κυρίως αν αξίζει το κόπο κανείς να τα διαβάσει όλα αυτά που μας αράδιασε σε καμιά διακοσαριά σελίδες και βλέπουμε.

Έτσι άρχισε ένα ταξίδι, σε μια περιοχή της Συρίας που είχε πολλές ομοιότητες με τις απόκρημνες σπηλιές των Μετεώρων και ότι το όνομα Κύρος που είναι μια μικρή κωμόπολη στα βόρεια σύνορα της Συρίας κοντά στα τουρκικά σύνορά της, και σημαίνει θεραπευτική πηγή δύναμης. Μια πηγή που υπάρχει και στα Τρίκαλα Κορινθίας. Πάλι τα Τρίκαλα μπροστά μας που δεν αποκλείεται αυτή η μικρή κωμόπολη της Πελοποννήσου με το ίδιο όνομα να οφείλεται σε κάποιους Τρικαλινούς αποίκους

Εκεί συναντήσαμε πολλά αρχαιοελληνικά και ελληνορωμαϊκά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Κύρου και ανακαλύψαμε  μια ακόμη σχέση με τα Τρίκαλα και με τη θεραπευτική τέχνη του Τρικκαίου Ασκληπιού. Γνωρίσαμε το μεγάλο συριακό κίνημα του αναχωρητισμού με τις ακραίες μορφές νηστείας του και την ιδιαίτερη ζωή ενός κινήματος στρατιωτών της χριστιανικής πίστης στα μέσα του 4ου αιώνα, μια ταραγμένη εποχή και κρίσης για την πορεία του χριστιανικού κόσμου και των χριστιανικών κοινοτήτων στην Μικρά Ασία που ανήκει και ο Άγιος Ασκληπιός.

Το ρόλο της δεύτερης μεγάλης Αθήνας της Ανατολής, την Αντιόχεια, μιας αρχαίας πόλης και χώρας που βρίθει από ελληνικά ονόματα πόλεων και δεν αποκλείεται με όσα σημαντικά αναφέρονται στο βιβλίο για την παρουσία των Ελλήνων από τους χιλιάδες Σύριους που φτάνουν στην Ελλάδα να μη έχει κάποιος απ΄όλους αυτούς ένα μικρό κόκκο ελληνικού αίματος και κάποιου Τρικαλινού απόγονου από τα χρόνια της Μεγάλης Ελληνιστικής περιόδου της δυναστείας των Σελευκιδών.

Το ταξίδι μας ήταν πολύ ενδιαφέρον και για πολλά άλλα που παραθέτει ο συγγραφέας Βασίλης Πάνος στο έργο του και έτσι αποφασίσαμε να βάλουμε τα υπόλοιπα, με τη βοήθεια του γραφίστας μας, του επιμελητή των εκδόσεών μας και τη τέχνη της τυπογραφίας και της βιβλιοδεσίας προχωρήσαμε στην έκδοσή του.

Ελπίζουμε και οι φίλοι  μας να το βρουν το ίδιο ενδιαφέρον και να αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη τους και το μικρό βαλάντιο που περιέχει την αξία εργασίας τεσσάρων αξιόλογων τεχνών, εκτός του συγγραφέα, ο οποίος εξακολουθεί ακόμα να είναι ερασιτέχνης στη δουλειά του και του παρηγορεί η σκέψη και η μεγάλη ιδέα που έχει για τον εαυτό του ότι μετά από 300 χρόνια θα πάρει την αμοιβή του, όταν πια θα έχει γίνει ευρύτερα γνωστός και μεγάλος συγγραφέας.

«Από τον Σωτήρα Ασκληπιό ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΟ Οι Αθλητές του Χριστού». ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΟΣ. Εκδόσεις «Αγαπώ την Πόλιν» (2008).

“ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ”