Home » Βιβλιοθήκη » Η ΠΙΟ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ

Η ΠΙΟ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ

«Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ»

2 Φεβρουαρίου 1925 Τρίκαλα. Το Χρονικό μιας αιματοβαμμένης εντολής

Το σκηνικό της αιματοβαμμένης εξέγερσης στα Τρίκαλα

Μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι νικητές Αγγλία-Γαλλία προώθησαν τις θέσεις τους, για τον έλεγχο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Ακολούθησε η Μικρασιατική Καταστροφή και η Αγγλία ισχυροποίησε και πάλι την παρουσία της στην Ελλάδα. Μοναδικός της αντίπαλος και διεκδικητής της κούρσας για τη νομή των πετρελαίων, η Γαλλία, η οποία επένδυσε το ενδιαφέρον της και στην Τουρκία του Κεμάλ, καθώς η Γερμανία είχε ηττηθεί και στη Ρωσία είχε ξεσπάσει η Οκτωβριανή Επανάσταση.

Σκίτσο της “ΣΚΡΙΠ” 16/9/1924

Οι επεμβάσεις και των δύο προστατριών δυνάμεων της Ελλάδας, της Γαλλίας και Αγγλίας (εκτός Ρωσίας) – με στρατιωτικά και κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα ήταν συνεχής και εναλλάσσονταν στη νομή της εξουσίας τους σε όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Από το 1925 εγκαθίσταται στην Ελλάδα μια Στρατοκρατία η οποία  θα οδηγήσει την Ελλάδα στον 2ο γύρο και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο για την κατάληψη και νομή των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων.

Κυριότερος αντίπαλος των δυο κομμάτων του Γαλλικού και Αγγλικού Κόμματος στην Ελλάδα και κατά επέκταση της αγγλικής και γαλλικής πολιτικής ήταν το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας,(και Ρωσικό κόμμα θα μπορούσε να το πει κανείς), το οποίο αυτή τη φορά κουβαλά στις αποσκευές του τα αιτήματα της μεγάλης ρωσικής επανάστασης.

2) Πεζογέφυρα των Τρικάλων που πέρασε το πρώτο κύμα των διαδηλωτών

Αιτήματα τα οποία είναι κόκκινο πανί για τους Αγγλογάλλους και μετά την έκρηξή της  επεμβαίνουν στρατιωτικά (με συμμετοχή της Ελλάδας) να πνίξουν τη επανάσταση στη γέννησή της. Αποτυγχάνουν και μεταφέρουν τον πόλεμο(η Γαλλία-Αγγλία) εντός των τειχών-κρατών που συνορεύουν με τη Ρωσία και σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να ανακόψουν οποιανδήποτε επαναστατική διαδικασία επανάληψης της Οκτωβριανής Επανάστασης σε άλλα κράτη.

Για αυτό παρατηρείτε το φαινόμενο τα χρόνια του μεσοπολέμου το ΚΚΕ να διώκεται αβυσσαλέα και από το βενιζελικό κόμμα των φιλελευθέρων(γαλλικό), ταυτιζόμενο με την επανάσταση των αστών και το αγγλικό, ταυτιζόμενο με τον παραδοσιακό θεσμό της μοναρχίας. Η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν επανάσταση για την ανατροπή και των δύο, και εναντίον των αστών και εναντίον της μοναρχίας.

3) Πλατεία Ρήγα Φεραίου πεδίο συνεχών συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων

Οι δυο μεγάλες παρατάξεις των βενιζελικών και αντιβενιζελικών είχαν χρεοκοπήσει μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, διότι και τα δυο κόμματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους υποστηρικτές τους (με ανταλλάγματα εδάφη των νικητών). Με λογική και τακτική( αν ακολουθήσεις εμένα θα πάρεις τα περισσότερα) βάλανε και οι δυο παρατάξεις το χεράκι τους στην Μικρασιατική Καταστροφή.

Και βέβαια στη Μικρά Ασία την πλήρωσαν οι φτωχοί και οι φτωχότεροι περισσότερο που ήταν στα χωριά και στις μικρές πόλεις, πίσω, πίσω στα τελευταία αμπάρια του Τιτανικού. Οι Μεγαλοαστοί έφυγαν πρώτοι και πολλοί αστοί που είχαν να πληρώσουν κάποιες καλές θέσεις διαφυγής.

4) Η κεντρική πλατεία των Τρικάλων που συγκεντρώθηκαν οι 10.000 διαδηλωτές 2/2/1925.  Δευτέρα, μέρα του εβδομαδιαίου παζαριού που ξεκίνησε η διαδήλωση σαν μια φουρτουνιασμένη θάλασσα να επιδώσει τα ψηφίσματα στον Νομάρχη Τρικάλων.

Για αυτό και η μόνη λύση να κρατηθούν και πάλι στην εξουσία τα δυο κόμματα ήταν ο στρατός και ο τύπος. Το δεύτερο τον έλεγχαν στην πλειοψηφία του, το δε πρώτο πλήρως η Γαλλία και η Αγγλία, ως μονοπωλιακοί προμηθευτές του στρατού και του στέμματος και της εκπαίδευσης των αξιωματικών.

Όλες αυτές τις εξελίξεις τις είχαν δρομολογήσει από την Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Η οποία έθεσε τέρμα στη κυριαρχία των Οθωμανών στη Μεσόγειο θάλασσα και  εξασφάλισαν, μετά τη ναυτική νίκη τους, μια ανοιχτή θαλάσσια δίοδο για τα πετρέλαια της Ανατολής.

Η ύπαρξη του ελληνικού κράτους ήταν θέληση των ισχυρών κρατών της Ευρώπης. Για να αποκτήσουν ένα πρώτο μεγάλο προγεφύρωμα για τη Μέση Ανατολή.

Οι επεμβάσεις και οι παρεμβάσεις τους έκτοτε ήταν συνεχείς και  διάφορα διαπλεκόμενα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας κινητοποιούσαν τις συμμορίες τους. Ό,τι δε τους άρεσε και εμπόδιζε τα σχέδια τους το έβγαζαν από τη μέση με οτιδήποτε και με οποιανδήποτε μέσο. Αν δεν υπέκυπταν στις εντολές τους έστελναν τον ανάλογο εκτελεστή για να καθαρίσει. Και μετά ακολουθούσε η ομάδα για να καθαρίσει τα ενοχοποιητικά στοιχεία του εγκλήματος

Αυτό έγινε στα Τρίκαλα το 1925 2 Φεβρουαρίου μέρα Δευτέρα.

Η Εντολή που δόθηκε και ό,τι ακολούθησε άφησε στο τόπο του εγκλήματος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες 25-35 νεκρούς και 50-70 τραυματίες και ύστερα η ομάδα καθαρισμού σκούπισε τα πάντα.

Σκίτσο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 20/10/1924

Την επόμενη μέρα στον τοπικό τύπο βενιζελικό και αντιβενιζελικό, ο ένοχος είναι οι διαδηλωτές, οι οποίοι παρασύρθηκαν(?) και το σενάριο του εγκλήματος ως μια τεράστια συνωμοσία εβραϊκής έμπνευσης και οργάνωσης για να καταληφθούν τα Ανάκτορα των Αθηνών(?) τρομοκρατώντας και φυλακίζοντας μάρτυρες και καθένα που θα προσκόμιζε αντίθετα ενοχοποιητικά στοιχεία για ό,τι πραγματικά έγινε.

«Τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν μπορούσα να περάσω απ΄  τον τόπο της άδικης και σκληρής εκείνης θυσίας», θα πει ο Νίκος Παππάς στο βιβλίο του «Ο ΠΡΩΤΟΤΟΚΟΣ».

8)  Τα ονόματα των νεκρών που έγιναν γνωστά:Νίκος Νταβάρας, υποδηματοεργάτης, Κων. Βουτσελάς γεωργός,  Μιχ. Ράδος εργάτης, Γιώργος Ντάλλας καρεκλάς, Δημ. Κούτρας  αγρότης, Νίκος Σταφίκος εργάτης 

Όλα αυτά και ό,τι προηγήθηκε και ακολούθησε στα ανήλια και σκοτεινά μπουντρούμια των φυλακών Λάρισας και στη Δίκη παρελαύνουν μέσα από τις 416 σελίδες το βιβλίου:

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ -Τρίκαλα. Το χρονικό μιας αιματοβαμμένης Εντολής. 2 Φεβρουαρίου 1925». Βασίλη Πάνου. 416 σελ. Με δεκάδες φωτογραφίες και ντοκουμέντα του τύπου της εποχής. Εκδόσεις: «Αγαπώ Την Πόλιν».2011.