Home » Βιβλιοθήκη » ΤΟ ΕΠΙΦΑΝΕΣΤΑΤΟ ΙΕΡΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΙΚΚΗΣ

ΤΟ ΕΠΙΦΑΝΕΣΤΑΤΟ ΙΕΡΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΙΚΚΗΣ

Έγραψαν για το Βιβλίο:

“Χαίρε, Θεέ Ασκληπιέ, που κατοικείς στην Τρίκκη

και τώρα στη γλυκιά μας Κω και στην Επίδαυρο έχεις το σπιτικό σου”. Ηρώ(ν)δας (270 π. Χ).

Τέσσερα χρόνια κράτησε η μελέτη του Τρικαλινού συγγραφέα Βασίλη Πάνου για το Ασκληπιείο των Τρικάλων. Σκοπός του να φανεί η αξία του μνημείου. Να αποδειχθεί πως το Ασκληπιείο Τρίκκης ήταν το επιφανέστερο της οικουμένης.

Το μνημείο παραμένει θαμμένο ακόμη στα έγκατα της πόλης, παρά τις πρώτες ανασκαφικές εργασίες που το ανέδειξαν, 120 χρόνια πριν.

Να συγχαρώ το συγγραφέα για την εμπεριστατωμένη μελέτη και να του ευχηθώ καλοτάξιδο! Τον ευχαριστώ για την τιμή της αφιέρωσης!

Λίλια Τσούβα. Φιλόλογος

“Ἔστι μεν Τρίκκη, ὅπου το Ἱερόν τοῦ Ἀσκληπιοῦ το ἀρχαιότατον και ἐπιφανέστατον Ὅμορος τοῖς τε Δόλοψιν

και τοῖς περί τὴν Πίνδον τόποις”

(Στράβων)

“Χαῖρε, θεέ Ἀσκληπιέ, που κατοικεῖς στὴν Τρίκκη

καὶ τώρα στὴ γλυκιά τὴν Κῶ καὶ στην Ἐπίδαυρο ἔχεις τὸ σπιτικό σου”.

(Ἀπόσπασμα: Ἡρώ(ν)δας (270 π.Χ.)

Από τον πρόλογο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζω:

120 χρόνια πέρασαν από τις πρώτες ανασκαφικές εργασίες για την ανάδειξη του αρχαιότερου Ασκληπιείου της αρχαίας Τρίκκης, από πρωτοπόρους και σημαντικούς Έλληνες αρχαιολόγους. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους ήταν σημαντικά, αλλά όχι επαρκή για την αξία ενός μνημείου που στην αρχαία Ελλάδα ήταν το επιφανέστερο της οικουμένης.

Εξίσου επιφανής ήταν και η αρχαία Τρίκκη, με τα σημαντικά μνημεία της και το Ιερό Ασκληπιείο της που δόξασε η παρουσία του όχι μόνο την αρχαία Τρίκκη, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Η πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Τρίκκης-Triccas ανήκει σε όλους τους πολίτες όλων των χωρών της γης.

Ας βάλουμε όλοι ένα μικρό λιθαράκι για την ανάδειξη της ανυπολόγιστου αξίας πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Ασκληπιού που μένει θαμμένη στα έγκατα της γης που πατούμε. Είναι υποχρέωση, όχι μόνο σε μας, όχι μόνο στις επόμενες γενιές, αλλά και στον ίδιο τον Ασκληπιό αυτή την πολιτιστική κληρονομιά να τη βγάλουμε επιτέλους στο φως.

Μια ενδιαφέρουσα ποιητική, λογοτεχνική, ιστορική μυθολογική και θρησκευτική προσέγγιση και όχι μόνο, ενός θρησκευτικού, λατρευτικού, επιστημονικού, θεραπευτικού και άλλων δραστηριοτήτων πολιτισμικού κέντρου, μεγαλύτερου από την Ακρόπολη των Αθηνών, (το άγαλμα του είχε προταθεί να περιληφθεί στα επτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου).

ΥΣ.:Βέβαια οι παλιοί κυρίως Τρικαλινοί, και είναι κοινό μυστικό αυτό, σίγουρα θα έχουν πολλές ιστορίες να μας πούνε για μεγαλοεργολάβους τοπικούς και ιδιοκτήτες πολυκατοικιών που πλούτισαν ξαφνικά από τις υποανέγερση πολυκατοικίες του κέντρου των περασμένων δεκαετιών.

Οδυσσέας Νασιόπουλος. Συγγραφέας-Ποιητής

Καλοτάξιδο θα είναι σίγουρα και δεν πρέπει να λείπει από κανέναν Τρικαλινό όπου κι αν βρίσκεται!

Λάζαρος Τσιουμένης. Δημοσιογράφος

……………………………………………………………………………………..

ΤΟ ΕΠΙΦΑΝΕΣΤΑΤΟ ΙΕΡΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΙΚΚΗΣ. Συγγραφέας: Βασίλης Πάνος. Σελ.260. Εκδόσεις. ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ.

Email: info@agapo.gr. Τηλ. 6970685886