Home » Βιβλιοθήκη » Αρκεί να βολευτούμε και Κώτσο βασιλιά!

Αρκεί να βολευτούμε και Κώτσο βασιλιά!

Οι εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης στο βασίλειο της ΑΓΕΛΑΣ

 

-Θα σας φτιάξουμε γεφύρια!

Ανακοίνωσε με περίσσιο στόμφο πάνω από το μπαλκόνι του μεγαλύτερου ξενοδοχείου της Τρίκκαρης ο αρχηγός του κόμματος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.

«Γεφύρια έχουμε!», απάντησαν από κάτω με μια φωνή  οι οπαδοί του.

-Θα σας φτιάξουμε και κρεμαστά γεφύρια!

Ανταπάντησε ο αρχηγός με μια πόζα, ανασηκώνοντας το πηγούνι του για να προσδώσει μεγαλύτερη σοβαρότητα στο λόγο του.

-Θα σας φέρουμε και λιμάνια!

Πρόσθεσε μετά από λίγο, κάνοντας μια θεατρική κίνηση, σταυρώνοντας τα χέρια του για να εκμαιεύσει την εμπιστοσύνη των οπαδών στα λεγόμενά του.

«Δεν έχουμε Θάλασσα!» ανταπάντησαν, γελώντας οι οπαδοί του από το λάθος του αρχηγού που πίστευε ότι η Τρίκκαρη ήταν παραθαλάσσια πόλη.

-Θα σας φέρουμε και θάλασσα!

Τους ανταπάντησε ο αρχηγός της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, αφήνοντας έκπληκτους τους οπαδούς του που δεν είχαν πια κανένα λόγο να αμφισβητήσουν το λόγο του, αφού έσπευσε αμέσως να τους καθησυχάσει:

-Θα σας φέρουμε και θάλασσα και λιμάνια και ποτάμια, σαν τη λαοθάλασσα που τούτη τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σας.

Κάτω από το μπαλκόνι ξέσπασε πανζουρλισμός από ζητωκραυγές και συνθήματα που δονούσαν για πολλή ώρα τον αέρα.

-Θάλασσα! Θάλασσα! Θάλασσα!

Οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης στο βασίλειο της ΑΓΕΛΑΣ, μιας ένδοξης χώρας που ήταν γνωστή σ΄όλο τον κόσμο για τα μοσχάρια και τα βόδια της που έτρεφε στις απέραντες πεδιάδες και στα ψηλά βουνά, έγιναν στα μέσα του 19ου αι. μέσα σε κλίμα νοθείας, βίας και αγοραπωλησίας των ψήφων και διήρκεσαν 120 μέρες.

-Όλα τα χρέη σας με το λαγοπόδαρο!

Την άλλη μέρα ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος  της ΠΑΛΑΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Θοδωρής Καρακάξης, στην πρώτη προεκλογική ομιλία του, ξεκίνησε το λόγο του με το κεντρικό σύνθημα του κόμματός του, ξεσπώντας το πλήθος των οπαδών του σε ζητωκραυγές.

-Καρακάξ! Καρακάξ! Καρακάξ!

-Οι αντίπαλοί μας λέγω, δεν έχουν το θάρρος να δηλώσουν ότι είναι κόµµατα του μεγάλου κεφαλαίου και επιδιώκουν να υποκλέψουν τας ψήφους των λαϊκών τάξεων, και δεν δύνανται να είναι ούτε κόµµατα της φτωχολογιάς, και κόµµατα αρχών, διότι δεν τους συγκινεί καµµία πνοή προόδου, μιαν εποχήν λέγω, μίαν εποχή λέγω που βαίνουν όλα τα κράτη προς µείωσιν της κυριαρχίας των ολίγων επί των πολλών, διά τούτο λέγω, προς ανακούφιση της συμπαθούς τάξεως των εργατών και των αδικημένων αγροτών μας, ότι αν εκλεγούμε, λέγω τούτο μόνο. Ο Θοδωρής Καρακάξης έκανε μια μικρή παύση και επανέλαβε με στόμφο:

-Όλα τα χρέη σας με το λαγοπόδαρο!

Το πλήθος κάτω στην πλατεία ξέσπασε σε ζητωκραυγές:

-Καρακάξ ! Καρακαξ! Καρακάξ!

Ανάμεσα στο πλήθος, οι κομματάρχες αγόραζαν τους ψήφους των παρευρισκόμενων με 40 παράδες το κεφάλι.

-Πόσα κεφάλια έχεις στο χωριό;

-Εκατό κι όλα σε καλή τιμή.

-Πόσο;

-Συγκαταβατική τιμή θα σου κάνω αν και η τιμή  του παρά έπεσε και ο τιμάριθμος ανέβηκε.

– Δος μου μια καλή τιμή!

– 60 παράδες το κεφάλι, μόνο για σένα!

-Πολλά ζητάς ! Το διπλανό χωριό πουλάει με 40 παράδες το κεφάλι!

-Άλλο το διπλανό κι άλλο εμείς που βγάζουμε βουλευτή κάθε φορά!

Οι κομματάρχες συνέχισαν τα παζάρια τους κι ο υποψήφιος βουλευτής Θοδωρής Καρακάξης, τελείωσε την ομιλία του με το κεντρικό σύνθημα του προεκλογικού αγώνα του:

-Όλα με το λαγοπόδαρο!

Που σήμαινε ότι όλα τα χρέη που είχαν στις τράπεζες και στα δημόσια ταμεία, από χρόνια, θα τα έσβηνε με ένα λαγοπόδαρο αν εκλεγόταν.

-Καρακάξ ! Καρακαξ! Καρακάξ!

Ανταπάντησαν οι οργανωμένοι οπαδοί του Θοδωρή Καρακάξη που τον συνόδευαν σε κάθε ομιλία του.

Στην ίδια πλατεία την άλλη μέρα ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος βουλευτής της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ο Στέργιος Καλιακούδας, άρχισε τον λόγο του κάτω από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των οπαδών του που κτυπούσαν νταούλια και πίπιζες, λέγοντας:

-Μαύρο εις τον αντίπαλόν μας και να είναι δαγκωτό!

Στοχεύοντας στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, έναντι του αντιπάλου του, Θοδωρή Καρακάξη να ρίξουν στην κάλπη, από την αγανάκτησή τους, το ανάλογο αρνητικό σφαιρίδιο*.

-Την επόμενη Κυριακή λέγω μετά επιτάσεως, μία θα είναι η ψήφος μας!  Μαύρο εις τον αντίπαλόν μας και να είναι δαγκωτό!

Οι κομματάρχες του, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, υπόσχονταν στους παρευρισκόμενους πλούσια φαγοπότια και ομαδικά κεράσματα, αγοράζοντας τους ψήφους από τους απόκληρους της κοινωνίας που περίμεναν κάθε φορά τις εκλογές για να φάνε ένα καλό και πλούσιο φαγοπότι.

-Ποίος θα µου είπει λέγω,  ότι τον τελευταίον καιρόν δεν διεπράχθησαν εγκλήματα εις βάρος της λαϊκής κυριαρχίας και ποίος θα μου είπει λέγω, ότι εσεβάσθησαν οι αντίπαλοί μας την δημοκρατίαν. Αλλά τούτον λέγω μόνον, ότι εκείνο που αποτελεί την  θλιβεράν όψιν τούτων των εκλογών είναι, ότι όσοι θα ψηφίσουν το αντίπαλον κόμμα της ΠΑΛΑΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ θα ωθήσουν την χώραν εις εµφύλιον σπαραγµόν, εις την διαιώνισιν του φαύλου καθεστώτος, εις την αναρχίαν και εις την καταστροφήν του τόπου μας, διά τούτο λέγω, μία ψήφον έχομεν διά τους αντιπάλους μας, επαναλαμβάνοντας και πάλι το κεντρικό σύνθημα της εκλογικής αναμέτρησης, έναντι του αντιπάλου του:

-Μαύρο εις τον αντίπαλόν μας! και να είναι δαγκωτό!

-Δαγκωτό! Δαγκωτό! Δαγκωτό!

-Μαύρο! Μαύρο! Μαύρο!

Ανταπάντησαν οι οπαδοί του.

-Καλιακούδας! Καλιακούδας! Καλιακούδας!

Ανταπάντησε μια ομάδα πιτσιρικάδων που τους είχε υποσχεθεί ένα πλούσιο φαγοπότι.

Τα ομαδικά φαγοπότια ήταν παράδοση σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην ΑΓΕΛΑΣ και τα ετοίμαζαν οι κομματάρχες από νωρίς, βράζοντας κρέας από προβατίνες και γουρούνια με πλιγούρι και τραχανά μέσα σε μεγάλα καζάνια και ύστερα έστρωναν τα τραπέζια για το ομαδικό φαγοπότι, όπου κάθε ψηφοφόρος έταζε την ψήφο του στον υποψήφιο του κόμματος, τρώγοντας κοψίδια.

Τα δωρεάν τσιμπούσια, συνοδεύονταν από κρασί και τσίπουρο και οι οπαδοί τους κατέστρωναν τα οργανωτικά σχέδια για την εξόντωση των αντιπάλων τους, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους σε όσους ήθελαν να απολαύσουν δεύτερο και τρίτο φαγοπότι.

Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών ομιλιών των υποψηφίων οι αντίπαλοι οπαδοί εξαπέλυαν ομοβροντίες συνθημάτων προς τον ομιλητή, υπό τη συνοδεία νταουλιών, κλαρίνων, γκαζοτενεκέδων, ρίψη πετρών και ζαρζαβατικών.

Η προεκλογική περίοδος συνεχίζονταν μέχρι τη μέρα των εκλογών με τους κομματάρχες των δυο κομμάτων, παραταγμένοι έξω από τα εκλογικά κέντρα σε διάφορα σημεία της διαδρομής των προσερχομένων ψηφοφόρων να δίνουν οδηγίες και ψηφοδέλτια για τους ενδιαφερομένους υποψηφίους, μοιράζοντας υποσχέσεις και απειλές σε όσους δεν ήταν σίγουροι για την ψήφο τους.

Τα αποτελέσματα  των εκλογών έβγαιναν αργά το βράδυ και οι οπαδοί του νικητή των εκλογών, ξεχύνονταν στους δρόμους με νταούλια και όργανα και έστηναν αυτοσχέδιες ψησταριές στη κεντρική πλατεία, ψήνοντας αρνιά, πλαισιωμένα με κοκορέτσια και σπληνάντερα, γιορτάζοντας τη νίκη τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

*ΦΩΤΟ:Στο βασίλειο της ΑΓΕΛΑΣ οι εκλογές γίνονταν δια σφαιριδίων και κάθε υποψήφιος σε κάθε εκλογικό κέντρο είχε τη δική του κάλπη, χωρισμένη στη μέση. Η μια πλευρά της είχε την ένδειξη ΝΑΙ με λευκό χρώμα και η άλλη την ένδειξη ΟΧΙ με μαύρο χρώμα. Ο ψηφοφόρος έριχνε το σφαιρίδιο ανάλογα με την επιλογή του, στο ΝΑΙ που σήμαινε θετική ψήφος και στο ΟΧΙ την αρνητική. 

Β.Π.