Home » Βιβλιοθήκη » Η Επτάπυλη Μπανκούφεν-Μπανκ

Η Επτάπυλη Μπανκούφεν-Μπανκ

Το Πλυντήριο της ΕΧΕΝ

To πανύψηλο κτίριο σε σχήμα οβελίσκου με σιδερένιους σκελετούς και γυάλινη πρόσοψη ορθώνονταν επιβλητικό στο κέντρο των Brucolaxellon, πρωτεύουσας της Ένωσης Χωρών Ενιαίου Νομίσματος, της ΕΧΕΝ, τριγυρισμένο απ΄ τα κτίρια των επαγγελματικών συντεχνιών που δημιούργησαν την οικονομία της ακμάζουσας και μεγαλόπρεπης πόλης.

Μπροστά του απλώνονταν μια τεράστια πλατεία, στρωμένη με μικρούς κυβόλιθους που έμοιαζε σαν μια τεράστια αγορά ή μια μεγάλη αρένα θεαμάτων ενός πανηγυριού και απέναντι βρισκόταν το επιβλητικό δημαρχιακό κτίριο, κτίσμα του 15ου αιώνα, απ΄ όπου ξεκίνησε η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία της καλύτερης σοκολάτας του κόσμου.

Επτά ανώτεροι αξιωματούχοι των μεγαλύτερων Τραπεζικών Οίκων των επτά πλουσιότερων χωρών της ΕΧΕΝ, καθισμένοι σ΄ένα μακρόστενο τραπέζι απολάμβαναν ροφήματα από λευκές και μαύρες σοκολάτες, αυθεντική πραλίνα και μπύρες, παρασκευασμένες από μοναχούς, με εξωτικά φρουτένια αρώματα, εν μέσω ποικίλων λαχανικών και ορεκτικών που καλλιεργούνταν σε αφθονία στα περίχωρα της πόλης.

Ο μπουφές στο βάθος της αίθουσας ήταν γεμάτος από μύδια και τραγανές ολόχρυσες τηγανητές πατάτες, αντιοξειδωτικά καρότα, πουρέ από πατάτα, ποικιλίες από λαχανάκια, με κάστανα ψητά, με γλυκόξινη υπέροχη γεύση, μελωμένα με μπέικον, ρόδι, κουκουνάρι, σκόρδο και τοπικές παραδοσιακές σάλτσες και σαλάτες τύπου Brucolaxellon

Η έντονη συζήτηση που διεξάγονταν από ώρα είχε διακοπεί προσωρινά και ο λόγος του αδιεξόδου της συζήτησης η επιμονή του εκπροσώπου της πιο πλούσιας χώρας της ΕΧΕΝ, που μαινόμενος υποστήριζε με οργή την άμεση επιβολή σκληρών μέτρων στις χώρες  του Νότου, με όποια μορφή εκείνη τη στιγμή ήταν δυνατή.

«Είναι φανερό από έγκυρες πληροφορίες που έλαβα από αξιόπιστη πηγή ότι οι χώρες του Νότου δεν πρόκειται να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και πάλι», είπε οργισμένα, τελειώνοντας τον λόγο του ο εκπρόσωπος της πλουσιότερης χώρας, της Dutschegeland.

«Δυστυχώς, αποδεικνύονται αναξιόπιστοι για μια ακόμη φορά», πρόσθεσε ένας αξιωματούχος, τραβώντας τα  ξανθά του μαλλιά προς τα πίσω, ο Βιγκιφώνιξ, της Neberloand.

«Και οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι μας καθυβρίζουν καθημερινά, λέγοντας ότι μας θεωρούν υπεύθυνους για τη χρεοκοπία των χωρών του Νότου», πρόσθεσε ο Μέτερνιξ, ο αξιωματούχος της Alusitrias.

«Να σταματήσουμε κάθε δανειακή εμπλοκή και να εφαρμόσουμε τραπεζικό εμπάργκο. Το εφαρμόσαμε στο μεταναστευτικό και είχαμε τεράστια επιτυχία», αντέτεινε ο αξιωματούχος της Luxeomland, ο Φερνδενίξ που καθόταν δίπλα στον Μέτερνιξ.

«Το εμπάργκο μπορούμε να το παρατείνομε για μεγάλο χρονικό διάστημα και να απομονώσουμε εντελώς τις χώρες του Νότου, με σκοπό την έλλειψη των αγαθών, υπηρεσιών και συναλλαγών που θα τους αναγκάσει να προβούν στην άμεση καταβολή των δανεικών μας και στην κατοχή των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους», πρόσθεσε συνηγορώντας στην πρόταση του ο αξιωματούχος της Finlabourg, ο Εβαπορίξ.

«Είμαι σύμφωνος σε ακόμη σκληρότερο εμπάργκο που θα συνοδεύεται από πλήρη κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεών τους που βρίσκονται στις χώρες του Βορρά και των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους, συμπλήρωσε με έμφαση ο εκπρόσωπος της Dutschegeland,  ξύνοντας τη γαμψή μύτη του.

«Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι το ύψος των καταθέσεων ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρωσπαχία που αυτή τη στιγμή βρίσκονται κατατεθειμένα σε πολλές χώρες του Βορρά και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη χώρα μου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Dutschegeland πάλι.

«Πρέπει να επιμείνουμε περισσότερο στη φορολογία των ακινήτων όλων των μορφών ιδιοκτησίας. Oι χώρες του Νότου διακινούν μεγάλα ποσά μαύρου χρήματος και τα επενδύουν σε ακίνητα, χωρίς καμιά φορολόγηση. Αυτή η ασυλία πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε ο Μέτερνιξ της Alusitrias, χαϊδεύοντας την κοιλιά του.

«Από τον φόβο της κατάσχεσης των καταθέσεων που επιβάλαμε σε νησιωτική χώρα της Μεσογείου, οδηγώντας την στη μαύρη αγορά ακινήτων, γι΄ αυτό αρνούνται τη φορολόγησής τους», απάντησε ο εκπρόσωπος της Dutscheγεland.

«Οι χώρες του Νότου αποτελούν τον πιο πλούσιο φορολογικό παράδεισο ακίνητης περιουσίας και μεγιστάνες χωρών του Βορρά, που δεν είναι μέλη της ΕΧΕΝ, αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις και ολόκληρα νησιά των χωρών του Νότου, χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρωσπαχίο φόρο ετησίως», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Luxeomland, καρφώνοντας με το πλαστικό πιρούνι του το τελευταίο μελωμένο λαχανάκι.

«Μεγιστάνας του πετρελαίου αγόρασε ολόκληρο νησί πριν από λίγο καιρό», πρόσθεσε οργισμένος ο εκπρόσωπος της Dutschegeland, πίνοντας μια γουλιά από τον πρωινό καφέ του.

«Κωλυσιεργούν τη φορολόγηση των ακινήτων όχι μόνο οι έχοντες τις μεγάλες ιδιοκτησίες, αλλά και εισοδηματίες μεσαίου μεγέθους, κάτοχοι ιδιόκτητων ακινήτων αφορολόγητων εισοδημάτων για να αποφύγουν την πληρωμή των χρεών τους», επανέλαβε ο Εβαπορίξ της Finlabourg, σκουπίζοντας τον αφρό της μαύρης μπύρας που είχε παρκάρει από ώρα πάνω στα μουστάκια του.

«Να κάνουμε και εμείς την αυτοκριτική μας, καθώς στέλναμε επιδοτούμενα προγράμματα, νομιμοποιημένες μίζες και δεν μίλαγε κανείς», είπε με ειρωνική διάθεση, παίρνοντας τον λόγο, για πρώτη φορά, ο Φραγκορίξ, ο αξιωματούχος της Francogeland, ντυμένος με τις πιο σύγχρονες τάσεις της ανδρικής μόδας.

«Αυτή η επισήμανση δεν αφορά το σημερινό θέμα», απάντησε ο εκπρόσωπος της Dutschegeland, φοβερά εκνευρισμένος.

«Μας αφορά, γιατί τα επιδόματα και οι μίζες του γκριζόμαυρου χρήματος δεν προέρχονταν από παραγωγική εργασία, αλλά ούτε και από κάποιο δανεισμό, εντούτοις επικρατούσε εκκωφαντική σιωπή σε κάθε Συμβούλιο Κορυφής της ΕΧΕΝ».

«Δεν ήταν μαύρο χρήμα, αλλά βοήθεια», είπε με οργή και πάλι ο αξιωματούχος της Dutschegeland, κάνοντας μια αδέξια και νευρική κίνηση του χεριού του, πιάνοντας ο Εβαπορίξ την κούπα του πριν εκείνη αδειάσει το λιγοστό περιεχόμενο της πάνω στο μαύρο και ατσαλάκωτο παντελόνι του.

«Γκρίζο και μαύρο χρήμα αγαπητέ Μερxελίξ που στέλναμε εν είδος πακέτων σε όλες τις χώρες του Νότου και επέστρεφε «ξεπλυμένο» με την αγορά των δικών μας προϊόντων των χωρών του Βορρά -και μάλιστα στις τιμές που θέλαμε εμείς. Με τη μορφή αγοράς εκατομμυρίων καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών -αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, φάρμακα, τηλέφωνα κι άλλα».

«Στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής, έχοντας την έγκριση όλης της Οικονομικής Ζώνης», απάντησε ο Μερxελίξ, αποχαιρετώντας η κούπα του το μακρόστενο τραπέζι πριν προλάβει ο Εβαπορίξ να τη συγκρατήσει και μ΄ένα υπόκωφο γδούπο έγινε κομμάτια, αφήνοντας το λιγοστό περιεχόμενο του να σχεδιάσει ένα ακανόνιστο καφέ σχήμα πάνω στο μαρμαρένιο δάπεδο.

«Ναι, ναι! Οικονομική πολιτική που απέφερε υψηλούς τόκους απ΄ τη ζήτηση των καταναλωτικών αγαθών και των πανάκριβων στρατιωτικών μηχανών μας που συνοδεύονταν από εκατομμύρια μιζών. Γι΄ αυτό τον λόγο κλείναμε τα μάτια μας στον υπέρογκο δανεισμό τους. Όλο αυτό το αλισβερίσι του γκριζόμαυρου χρήματος και του υπέρογκου δανεισμού κατέληγε στα ταμεία των επιχειρηματιών του Βορρά, καθώς γνωρίζαμε ότι τα οικονομικά στοιχεία της ένταξης  χωρών του Νότου στην Οικονομική Ζώνη ήταν πλαστά απ΄ την αρχή», απάντησε ο Φραγκορίξ, ατενίζοντας μια μικρή θαμπάδα που είχε απλωθεί πάνω στη γυάλινη πρόσοψη του γυάλινου κτιρίου, αδιαφορώντας για τον πανικό που έσπειρε γύρω του το πήδημα της κούπας του  Μερxελίξ  στο δάπεδο.

«Πλαστά κατέθεσαν κι άλλες χώρες του Βορρά, αλλά αυτό δε δικαιολογεί τα υπέρογκα ελλείμματά τους. Πολλοί δεν το γνωρίζαμε. Αποδείχτηκε αργότερα ότι και μεταξύ υμών κατατέθηκαν πλαστά οικονομικά στοιχεία για να επιτευχθεί η ισοτιμία της ΕΧΕΝ, απάντησε ο Μερxελίξ, αδιαφορώντας για την άδοξη τύχη της κούπας και του καφέ του.

«Δεν τα δικαιολογεί, αλλά τα εξηγεί και ας μη παριστάνουμε τις μωρές παρθένες και τους έκπληκτους για το μεγάλο χρέος των χωρών του Νότου».

«Οι νότιοι δεν αναγνωρίζουν κανένα χρέος και δεν πρόκειται να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα».

«Είναι φυσικό. Καταλαβαίνουν πως τους στήσαμε μια κάλπικη μηχανή μιας γρήγορης, αλλά σαθρής οικονομικής ανάπτυξης επιδομάτων και όσο περνάει ο καιρός τους ζητάμε από πάνω και τα ρέστα. Τους ζητάμε τα σπασμένα της δικής μας φούσκας να τα πληρώσουν οι χώρες του Νότου.

«Δεν φταίμε εμείς για τη χρεοκοπία τους».

«Εμείς  έχομε πρωτίστως την ευθύνη και είναι άδικο να δείχνουμε με το δάχτυλό μας τις χώρες του Νότου, ως κακούς του προβλήματος, γιατί φοβόμαστε να δείξουμε τον εαυτόν μας και να κρύψουμε απ΄ τους λαούς μας την αλήθεια, αποφεύγοντας τις ευθύνες της σαθρής φούσκας και της οικονομικής πολιτικής των επιδοτήσεων, των υψηλών καταναλωτικών επιτοκίων και των νομιμοποιημένων μιζών που εφαρμόσαμε επί είκοσι επτά συναπτά έτη.

«Παρακαλώ, ξεφύγαμε απ΄ το θέμα της συζήτησής μας», είπε ο εκπρόσωπος της Alusitrias, προσπαθώντας να σταματήσει τους δυο μονομάχους ομιλητές της Dutschegeland και της Francogeland.

«Δεν ξεφύγαμε καθόλου. Η γκρίζα φούσκα έθρεψε ένα κλεπτοκρατικό σύστημα ενός πολιτικού προσωπικού μιζαδόρων, ανίκανων, φαυλοκρατών, κλεπτών, ιδιοτελών, καιροσκόπων και ψευτών πολιτικών αξιωματούχων και κομμάτων που κατηγορούμε σήμερα ότι δεν πρόκειται να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα της Δανειακής Συνθήκης.

«Είμαστε εκτός θέματος», επανέλαβε ο εκπρόσωπος της Alustirias,  μ΄ένα βροντερό ρέψιμο που έφερε το διαρκές χαϊδολόγημα της κοιλιάς του, τραβώντας την προσοχή του αυστηρού βλέμματος του Μερxελίξ.

«Ζητούμε τα λάθη να τα πληρώσουν οι λαοί του Νότου, εφαρμόζοντας μια λιτότητα με κόψιμο μισθών, συντάξεων, αύξηση ωρών εργασίας και χρονικού ορίου συνταξιοδότησης και πολλά άλλα. Είναι φανερό ότι η πρόταση των μέτρων που κατατέθηκαν μέχρι τώρα δεν με βρίσκουν ούτε εμένα σύμφωνο. Η δική μου πρόταση περιέχει ένα σχέδιο κουρέματος των τοκοχρεολυσίων και ρύθμιση του χρέους με μια παράταση χρόνου που θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες του Νότου να εφαρμόσουν ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και φυσικά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο όλο οικονομικό οικοδόμημά μας», είπε παίρνοντας τον λόγο ο αξιωματούχος του Belgiland, ο Βαλονίξ και εκείνος για πρώτη φορά.

«Δεν συμφωνώ καθόλου με τις παρατηρήσεις και την ανάλυση του αγαπητού Φραγκορίξ και Βαλονίξ», απάντησε ο Βιγκιφώνιξ της Neberloand, που πήρε το λόγο πάλι και πρόσθεσε:

«Ας μη βιαστούμε για οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή επιβολής μέτρων. Μπορούμε να υποστηρίξουμε, γείτονες χώρες πέριξ των χωρών του Νότου που απαιτούν εδαφικές κι άλλου είδους διεκδικήσεις. Μέχρι τώρα κρατούσαμε μια στάση ανοχής κι αναμονής, όπως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μειονοτικές ομάδες που υπάρχουν εντός αυτών».

«Δηλαδή, να τις υποδαυλίσουμε;»

«Όχι να τις υποστηρίξουμε οικονομικά και διπλωματικά. Είναι υπαρκτά προβλήματα και προκύπτουν από εθνικιστικά κόμματα που δρουν σήμερα στις χώρες του Νότου. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων, προβαίνοντας σε ενέργειες καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Και βέβαια την κατάλληλη στιγμή μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για την καλύτερη επίτευξη των σκοπών μας. Είναι πολύ δαπανηρή κάθε άμεση εμπλοκή, ενώ έμμεσα, βάζοντάς τους σε μια εμφύλια διαμάχη θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, χωρίς κανένα κόστος και στη δεδομένη στιγμή θα εισβάλουμε στρατιωτικά στις χώρες τους, σαν σωτήρες που τις σώσαμε από την καταστροφή και όχι σαν εισβολείς που πριν τις είχαμε καταληστεύσει».

«Παρανοείτε σκόπιμα τα λεγόμενά μου, Φραγκορίξ».

«Να μη ξεχάσουμε να διακηρύξουμε ότι η επέμβασή μας θα γίνει για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία!», αναφώνησε, γελώντας και χειροκροτώντας ειρωνικά ο Βαλονίξ  κάτω απ΄ το αυστηρό βλέμμα του Μερxελίξ, στέλνοντάς του μήνυμα ότι είχε εκτραπεί απ΄ τη γραμμή της Επτάπυλης  Μπανκούφεν-Μπανκ που η εντολή της ήταν η τελική επικράτηση και ψήφιση του σχεδίου της.

Η συζήτηση διακόπηκε μετά από λίγο εν μέσω ποικίλων ειρωνικών σχολίων, διαφωνιών, αστεϊσμών και βροντερών χαχανητών.

Η πολύωρη συζήτηση κατέληξε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες σε μια πρόταση που περιείχε ένα επιτελικό στρατηγικό σχέδιο επιβολής μέτρων προς τις χώρες του Νότου, συγκεντρώνοντας τη σχετική πλειοψηφία των μελών 5-2.

Το σχέδιο συνοδεύονταν απ΄ τη ρητή εντολή να μη γίνει γνωστό το περιεχόμενο του, αλλά να χαρακτηριστεί ως άκρως απόρρητο και να τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες μέρες.

Αντ΄αυτού θα διέρρεε στο διεθνή τύπο ως είδηση ενός πορίσματος υψηλών αξιωματούχων της ΕΧΕΝ που έλεγε:

«Η ΕΧΕΝ κατανοεί ότι πολλές χώρες του Νότου αντιμετωπίζουν με σωστά μέτρα τα ελλείμματα τους και πρέπει να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο, αλλά  να εντείνουν περισσότερο τις προσπάθειές τους προς πλήρη εφαρμογή της Δανειακής Συνθήκης, γιατί αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη συνταγή που θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ποθητή ανάκαμψη της οικονομίας τους».

Τα τζάμια του κτιρίου σε σχήμα οβελίσκου με τους σιδερένιους σκελετούς και τη γυάλινη πρόσοψη, έδρα των αξιωματούχων των Τραπεζικών Οίκων των πλουσιότερων χωρών της ΕΧΕΝ άρχισαν να αχνίζουν από την υγρασία που σηκώθηκε πάνω από το κέντρο των Brucolaxellon και οι υψηλοί συνδαιτυμόνες ανανέωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους, απολαμβάνοντας ζεστά ροφήματα από ταϊλανδέζικο τσάι και κολομβιανό καφέ.

Β.Π.