Home » Βιβλιοθήκη » Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ των ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ των ΤΡΙΚΑΛΩΝ

97 χρόνια μετά…

Σε λίγε μέρες θα συμπληρωθούν 97 χρόνια από τη μεγάλη αιματηρή εξέγερση των Τρικάλων, (2 Φεβρουαρίου 1925).

Πρόκειται για μια αιματοβαμμένη διαμαρτυρία, μιας μεγάλης διαδήλωσης (10.000) εργατών, επαγγελματιών εργαστηρίων και αγροτών που είχε τα δικά της ιδιαίτερα κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά.

Με πολλά θύματα (25-30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες), και το μέγεθος των θυμάτων αποκρύφτηκε μετά από ένα κύμα τρομοκρατίας που είχε τα χαρακτηριστικά ενός οργανωμένου πογκρόμ, από ένα στρατοκρατούμενο κυβερνητικό σχήμα λίγων μηνών που είχε γραπωθεί στην εξουσία και δεν ήθελε με κανένα τρόπο να την εγκαταλείψει.

Το σκηνικό εκείνων των ημερών, τα αιματηρά γεγονότα, οι διώξεις που ακολούθησαν και όσα διαδραματίστηκαν τις επόμενες ημέρες στις φυλακές Τρικάλων και Λάρισας κι αργότερα στις μεσαιωνικές φυλακές της Κέρκυρας έφερε την υπογραφή ενός καλοσχεδιασμένου σχεδίου εξόντωσης των οργανώσεων του ΚΚΕ στα Τρίκαλα, έχοντας την πλειοψηφία των εργατικών σωματείων, των επαγγελματιών των εργαστηρίων, του Εργατικού Κέντρο, τους αγρότες, τους πολυπληθείς Παλιούς Πολεμιστές(8-10) χρονών στρατιώτες που είχαν γυρίσει πίσω σακατεμένοι και εκατοντάδες ορφανά και χήρες γυναίκες, όσων δεν γύρισαν πίσω).

Λεπτομέρειες για το χρονικό της μεγάλης σφαγής, όσων προηγήθηκαν και όσων ακολούθησαν έχουν καταγραφεί στο βιβλίο: «Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ -Τρίκαλα. Το χρονικό μιας αιματοβαμμένης Εντολής. 2 Φεβρουαρίου 1925». Του Βασίλη Πάνου που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις: «Αγαπώ Την Πόλιν».2011.

Έγραψαν για το Βιβλίο:

«Τα γεγονότα που συντάραξαν την πόλη των Τρικάλων την «κόκκινη», δηλαδή την ματοβαμμένη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 1925, όταν μια μεγάλη διαδήλωση εργατών, αγροτών και μικροεπαγγελματιών της πόλης και των γύρων χωριών, που είχαν βρεθεί εκεί για το δευτεριάτικο παζάρι, κατέκλυσε τις κεντρικές πλατείες και τους δρόμους της πόλης και όταν βρέθηκε μπροστά στη Νομαρχία για να επιδώσει ψήφισμα συνάντησε την άγρια και αιματηρή καταστολή της χωροφυλακής και του στρατού. Λίγες ώρες αργότερα οπλισμένες ομάδες «λευκής τρομοκρατίας» εισέβαλαν σε σπίτια και από κάθε σοκάκι της πόλης πρόβαλαν αλυσοδεμένοι εργάτες , ενώ ομάδες του στρατού κατέλαβαν τα γραφεία των ταχυδρομείων, των τηλεφωνείων, του τύπου και των μεταφορικών μέσων, προκειμένου με τη λογοκρισία να ελέγξουν τη ροή των ειδήσεων από την «κατεχόμενη» πόλη. Αξιοποιώντας υλικό από τις εφημερίδες της εποχής ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και μέλος της πολιτιστικής κίνησης «Αγαπώ την Πόλιν», ανασυστήνει ένα χρονικό των εργατικών αγώνων στα Τρίκαλα όχι μονάχα της περιόδου της παγκαλικής δικτατορίας αλλά και καθ΄ όλη την περίοδο του μεσοπολέμου».

Περιοδικό «ΔΙΑΒΑΖΩ» (Σ.Κ). Τεύχος 531(Ιούλιος-Αύγουστος 2012).

Μια πολύτιμη προσφορά του Βασίλη Πάνου και μπράβο του!

Με το βιβλίο του: «Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ», το χρονικό μιας αιματοβαμμένης εντολής, την 2α Φεβρουαρίου 1925, ο συμπολίτης μας ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΟΣ, μας δίνει με το πιο παραστατικό, και πολύ… ζωντανό ανάγλυφο, τρόπο ένα μέρος άκρως σοβαρό και ιστορικό, των επαναστατημένων αγροτών και εργατών της Θεσσαλίας(γενικότερα) και της πόλης των Τρικάλων και του Καστρακίου εναντίων των ντόπιων τσιφλικάδων και της καθεστηκυίας τότε τάξης εναντίον των κοτζαμπάσηδων των αιματορουφηχτάδων των κολίγων, των σκλάβων, της αγροτιάς…

Τέτοια βιβλία σαν αυτό της «ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ» του Βασίλη Πάνου αποτελούν πολύτιμο οδηγό και προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στον τρικαλινό λαό και στις μεταγενέστερες γενιές, που δεν έμαθαν ποτέ-δυστυχώς για τους αγώνες-με θυσία και αίμα-των προγόνων μας. Τέτοια βιβλία, που το κατεστημένο-επίτηδες-τα απέκρυψε απ΄ το λαό, που τα κρατούσε και τα κρατάει ακόμα απαγορευμένα απ΄ τα σχολικά διδαχτικά βιβλία.. Η έκδοση της ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ είναι πολύ πολύτιμη…

«Ολβιος, όστις, της ιστορίας έσχε μάθησιν». Ευριπίδης.

Αντώνης Πρεκατές

Φιλόλογος

(Εφ.Πρωινός Λόγος 28/10/2012)