Home » Ιστορία » Το ΜΗΝΥΜΑ του πάντα ΕΠΙΚΑΙΡΟ

Το ΜΗΝΥΜΑ του πάντα ΕΠΙΚΑΙΡΟ



Το πρώτο οργανωμένο θεραπευτήριο της Ευρώπης


Λατρεύτηκε για 2.000 χρόνια σαν Υιός θεού και Σωτήρας του Κόσμου. Γεννήθηκε στην Αρχαία Τρίκκη. Προστάτρια πόλη της όμορφης Νύμφης Τρίκκης, της μάντισσας, της προφήτισσας και γήτευσας των γλυκών νερών, δαφνόκαρπη και φαρμακεύουσα με όλων των βοτάνων τα γιατρικά, χαρίζοντας στο ανθρώπινο γένος τις σωτήριες εντολές-ιάματα της καλής υγείας και ειρήνης του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής, νικώντας ακόμη και τον θάνατο. 

Στη θεογεννήτρια πόλη του Ποδαλείριου και του Μαχά που έδωσαν ένδοξες μάχες στα Τρωικά πεδία εναντίον αόρατων εχθρών. Μάχες με ύπουλους εχθρούς που παραμόνευαν στα πεδία των μαχών σε κάθε βήμα και προκαλούσαν τον θάνατο και επιδημίες που έφυαν από τη χρήση βλαβερών τροφών, μολυσματικών συνθηκών και βδελυρών συνηθειών που κρατούσαν το ανθρώπινο σώμα αιχμάλωτο πάνω στο κρεβάτι γεμάτο πληγές και πόνο.

Πιο ήταν το μυστικό του Ασκληπιού; Τι ήταν εκείνο που έκανε τους ασθενείς και τους προσκυνητές να ρέουν κατά χιλιάδες στα Ασκληπιεία της Τρίκκης, της Επιδαύρου και της Κω ; Η φήμη ναι, αλλά και τα καλά και θαυμαστά που είχαν ακούσει από προγενέστερους επισκέπτες. Κύριο χαρακτηριστικό το φυσικό κάλλος, το ήπιο κλίμα, τα άλση και οι πηγές που έδεναν αρμονικά με την πληθώρα των ιερών και ιαματικών διάσπαρτων κτισμάτων που υπήρχαν γύρω τους.

«Δεν θα γνώριζα ποτέ το νόημα της ειρήνης εάν δεν πήγαινα στην Επίδαυρο. Όπως όλοι, χρησιμοποιούσα σ΄όλη μου τη ζωή αυτή τη λέξη χωρίς ποτέ να συνειδητοποιώ ότι χρησιμοποιούσα κάτι πλαστό. Η ειρήνη που οι περισσότεροι από μας ξέρουμε, δεν είναι παρά  η παύση των εχθροτήτων. Μια ανακωχή, ένα διάλειμμα, μια ανάπαυλα, ένα αποκοίμισμα, όλα αρνητικά. Η ειρήνη της καρδιάς, είναι κάτι το θετικό κι ακατανίκητο, που δεν χρειάζεται συνθήκες και προστασία, απλώς υπάρχει.

Για μένα δεν υπάρχει κανένα μυστήριο στις θεραπείες που πετύχαιναν οι αρχαίοι σ΄αυτό το μέγα θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Εδώ, ο ίδιος ο θεραπευτής θεραπεύεται, κι αυτό είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της θεραπευτικής τέχνης, που δεν είναι ιατρική, αλλά θρησκευτική.»

Χέντρυ Μίλλερ

Μέσα από τις χειρόγραφες επιστολές δυο μοναχών που  ανταλλάσσουν μεταξύ τους μαρτυρίες, για πρόσωπα και γεγονότα απ΄ στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ.  στα πρώτα χριστιανικά ασκητήρια της Ανατολής, που σιγά-σιγά αρχίζουν ν΄απλώνονται στη Δύση δυο μοναχοί ζητούν να μάθουν όσο περισσότερα μπορούν για τις παλιότερες δοξασίες και θεούς που ακόμα τα ερείπια ολόγυρα τους προκαλούν.

Μέσα από την αναζήτηση των προσώπων και των γεγονότων, που στην αρχή φαίνονται ασύνδετα μεταξύ τους, αποκαλύπτεται μια θαυμαστή ιστορία για ένα θεό που γεννήθηκε στο κόσμο πριν 4.000 χρόνια κι έφτιαξε μια θαυμαστή συμμετρία, ενώνοντας τα Τρία  Καλά σε Ένα….

Το ΜΗΝΥΜΑ του πάντα ΕΠΙΚΑΙΡΟ

Ο Βασίλης Πάνος με τα τρία βιβλία για τον μεγαλύτερο θεραπευτή που με τη τέχνη της φαρμακείας και της ιατρικής μας έδωσε την πιο μεγάλη και αναγκαία επιστήμη μας δίνει μια άλλη εικόνα για αυτόν τον ιδιαίτερο θεό  των Ελλήνων. Το θεό της Υγείας και της Ειρήνης, τον Σωτήρα του κόσμου, όπως τον αποκαλεί και μας υπενθυμίζει πως παρ΄όλο τον πλούτο των αρχαιολογικών μνημείων-ευρημάτων του Ασκληπιού που υπάρχουν σ΄όλο τον κόσμο, η λαίλαπα της αντιπαροχής, στη γενέτειρα του Ασκληπιού, κατέστρεψε και σκέπασε σταδιακά πολλά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που είδαν το φως των χρόνιων αρχαιολογικών ερευνών(από το 1900), θάβοντας κυριολεκτικά το πρώτο οργανωμένο θεραπευτήριο της Ευρώπης και το πρώτο παγκόσμιο μνημείο της Υγείας και Ειρήνης.

Παράλληλα μας δίνει ένα φωτογραφικό πανόραμα από τα εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα-μνημεία και τη μεγαλειώδη πορεία του Ασκληπιού και των Ασκληπιείων σ΄όλο τον κόσμο

Ο Βασίλης Πάνος: Γεννήθηκε στα Τρίκαλα, συνεργάστηκε με περιοδικά  και εφημερίδες. Από το 2004 ήταν υπεύθυνος της Ε.Π.Π(Εταιρία Πολιτιστικής Παρέμβασης) και εκδότης του περιοδικού σάτιρας και πολιτιστικού προβληματισμού «Αγαπώ την Πόλιν». Από τις εκδόσεις “Αγαπώ την Πόλιν” κυκλοφόρησαν : «23 Αυγούστου 1881 Τρίκαλα – Η Αναχώρηση των Οθωμανών».(2005) «Η Απελευθέρωση της Θεσσαλίας- Μύθος η Πραγματικότητα 2005). «Η Πόλη του θεού -13ος θεός» (2006).«Ο Ασκληπιός – Ο Σωτήρας του κόσμου» 2007. “Από τον Σωτήρα Ασκληπιό στον άγιο Ασκληπιό”. 2008. “Το Ποτάμι της Οργής- Η πλημμύρα του Ληθαίου 1907”. 2009. “Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ-2 Φεβρουαρίου 1925”. 2011. «ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ». 2014.«ΤΟ ΕΠΙΦΑΝΕΣΤΑΤΟ ΙΕΡΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΙΚΚΗΣ.» 2017.