Home » Ιστορία » Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΟ 1925

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΟ 1925

Πώς και γιατί παραχαράσσεται η ιστορική αλήθεια

Τα τελευταία χρόνια τα πολιτικά κόμματα, από έλλειψη απαντήσεων στα σύγχρονα προβλήματα του ελληνικού λαού και άλλων λαών γενικότερα,(γεγονός που φαίνεται με την αποτυχία τους, τα τελευταία 30 χρόνια και το κατάντημα και τη χρεοκοπία των χωρών τους) είχαν και έχουν επιστρατεύσει για να συγκινήσουν το ακροατήριό τους- τους ψηφοφόρους τους, τα πατριωτικά αισθήματα των λαών τους, ανασύροντας  μάχες, εξεγέρσεις και ένα σωρό άλλα κατορθώματα, με μοναδικό σκοπό την προβολή των ιδίων πολιτικών και μόνο.

Θύμα αυτής της καπηλείας από μέρος κομμάτων έπεσε και η εξέγερση της  2ας Φεβρουαρίου 1925.

Αν δει κανείς αυτές τις γιορτές και τις επετείους μνήμης των ιστορικών γεγονότων θα δει μόνο υποψήφιους πολιτικούς να παρευρίσκονται και τίποτα άλλο. Ενίοτε επιστρατεύονται και άλλες αρχές(δήμαρχοι-επικεφαλής θρησκειών και άλλων αρχών) για τον ίδιο πάντα λόγο, την προβολή τους. Το τραγελαφικό και υποκριτικό είναι ότι οι αρχές αυτές που παρευρίσκονται, ενίοτε(σαν θεσμοί) ήταν και δήμιοι των θυμάτων ή αδιαφόρησαν τελείως για τις εξεγέρσεις και τις μάχες των λαών τους.

Μετά, οι αρχές σπεύδουν να τοποθετήσουν ένα άγαλμα ή μια επιτάφια πλάκα μνήμης. Όλα αυτά τα αγάλματα και τα επιτάφια μνημεία που υπάρχουν στα Τρίκαλα – και δεν ξέρει κανείς τίποτα για την ιστορία τους- έτσι τοποθετήθηκαν. Μόλις περάσουν κάποια χρόνια και φύγουν οι πολιτικοί και άλλοι παράγοντες που τα χρησιμοποίησαν σαν όχημα για την προβολή τους, τα τρώει η μαυρίλα και οι κουτσουλιές των περιστεριών, δίνοντας εκείνα, ένα τέλος στο μάταιο αυτών των πολιτικών εγχειρημάτων που δεν προσφέρουν καμιά γνώση ιστορίας και πολλές φορές αλλοιώνουν την αλήθεια των ιστορικών γεγονότων, προσώπων και πρωταγωνιστών.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα, αναμνηστικής πλάκας που στήθηκε για τη μνήμη της εξέγερσης της 2ας Φεβρουαρίου 1925 στα Τρίκαλα, βλέποντας την, τι καταλαβαίνει κανείς ;

ΜΝΗΜΗ Αγροτικής και Λαϊκής εξέγερσης 2ας Φεβρουαρίου 1925, γράφει η πλάκα.

Σαν να θέλει ο εμπνευστής της επιταφίου πλάκας να μας πει ότι εδώ έπεσαν μαχόμενοι αγρότες και λαϊκοί(?). Ποιοι είναι αυτοί οι λαϊκοί; Προφανώς ο εμπνευστής της επιταφίου πλάκας μνήμης, δε ήθελε να κατονομάσει τους κομουνιστές.

Διότι οι κομουνιστές ήταν οι πρωταγωνιστές αυτής της εξέγερσης και το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, υπό τη προεδρία του κομουνιστή Ραφαήλ Φελούς που πρωτοστάτησε στην εξέγερση και οι κομουνιστές πλήρωσαν τα σπασμένα(βασανισμούς-εξορίες-εκτελέσεις) και έχυσαν το αίμα τους σε εκείνη την εξέγερση.

Και ενώ υπάρχουν κάποια καταγεγραμμένα θύματα της εξέγερσης, δεν περιλήφθηκαν ούτε  στην επιτάφια πλάκα, (αντί των σταχυών), όπως είναι σύνηθες, γιατί προφανώς ήταν κομουνιστές.

Για ποιο λόγο έγινε η εξέγερση ; Ούτε αυτό επισημαίνεται. Ο περαστικός, ο ιστορικός και ο αρχαιολόγος του μέλλοντος όταν ξεθάψει την πλάκα θα πει ότι έγινε για τα στάχυα. Ήθελαν να τους πάρουν τα στάχυα – τη παραγωγή τους, τα χωράφια τους- και ξεσηκώθηκαν.

Μια ερμηνεία, ένα μήνυμα και η τοποθεσία της αναμνηστικής πλάκας, δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια την πραγματικότητα και τις αιτίες της εξέγερσης στα Τρίκαλα το 1925.