Home » Ιστορία » ΟΙ ΠΗΓΕΣ Φυσικού ΑΕΡΙΟΥ & ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ Στα ΤΡΙΚΑΛΑ

ΟΙ ΠΗΓΕΣ Φυσικού ΑΕΡΙΟΥ & ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ Στα ΤΡΙΚΑΛΑ

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στον νομό Τρικάλων πριν από 100 χρόνια

Η είδηση έσκασε για πρώτη φορά σε έγκριτη εφημερίδα των Αθηνών μεγάλης κυκλοφορίας πριν ακριβώς από 100 χρόνια με λεπτομέρειες της ακριβής θέσης του κτήματος γνωστού κτηματία και μάλιστα σε πολύ μικρό βάθος (40 μέτρων), με πολλές οικογένειες γύρω από το κοίτασμα της περιοχή του πετρελαιοφόρου κοιτάσματος, όπως αναφέρει η είδηση, χρησιμοποιώντας από καιρό ως καύσιμη ύλη διά την παρασκευή φαγητών και άλλων γεωργικών και οικιακών χρήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της έγκριτης εφημερίδας τα δείγματα του πετρελαιοφόρου κοιτάσματος της θεσσαλικής πεδιάδας του νομού Τρικάλων ήταν τόσο επιφανειακά και εμφανή με στρώματα πίσσας και θείου και άλλων παρεμφερών ορυκτών, διαχέοντας την οσμή τους σε μεγάλη απόσταση.

Η εφημερίδα των Αθηνών δίδει την ακριβή θέση του κοιτάσματος, ευρισκόμενο πλησίον ενός σιδηροδρομικού σταθμού, κάνοντας επίσης γνωστό ότι ο υπουργός Γεωργίας έδωσε εντολή σε ομάδα μεταλλειολόγων να σπεύσουν αμέσως στα Τρίκαλα και να εξετάσουν το είδος των κοιτασμάτων, τα οποία έρεαν και εξέρχονταν από κάθε είδος διάνοιξης φρεατίου που ανασκάπτονταν στην περιοχή.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος συνέβη καθ΄ ην στιγμή ιδιοκτήτης κτήματος προέβη σε ανόρυξη φρέατος, όταν αίφνης αντί νερού αναπήδησε πίδακας μαύρου υγρού και αερίων. Ο κτηματίας προέβη σε επιβεβαίωση επί του αγνώστου μείγματος, ρίχνοντας ένα σπίρτο, το οποίο ανεφλέγη αμέσως. Μετά το γεγονός, ο Γεωρ. Καλ. κατήλθε αμέσως στα Τρίκαλα για να γνωστοποιήσει το γεγονός στις αρμόδιες υπηρεσίες.

 Η έγκριτη εφημερίδα των Αθηνών αποκάλυψε στα επόμενα φύλλα της ότι το υπουργείο εθνικής οικονομίας θα στέρξει αμέσως να αξιοποιήσει το εν λόγω κοίτασμα καθότι εκείνες τις μέρες είχε υπογραφεί η νέα σύμβασης μεταξύ του υπουργού των οικονομικών της Ελλάδας και της Αμερικανικής Εταιρίας Στάνταρ Οιλ,(1) προμήθειας 200 χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου προς 2 δολ. Και 39 σεντς το βαρέλι με έναρξη παραδόσεως από τον Μάρτιο έως τον Αυγούστου (1922).

Οι μεταβαίνοντες εκ της επιτροπής μεταλλειολόγοι και χημικοί στα Τρίκαλα και στον παρακείμενο σιδηροδρομικό σταθμό, πλησίον του κοιτάσματος της περιοχή, εκ της εκθέσεώς τους προς τον αρμόδιο υπουργό, μετά από λίγες μέρες ανέφεραν ότι τα εν λόγω  στρώματα θείου, πίσσας και άλλων γαιανθράκων και αερίων, εξερχόμενα εκ της πηγής είχαν τοιαύτη δύναμη, ώστε διά  καταλλήλων μέσων εξορύξεως και διοχετεύσεως αυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μεγάλη κινητήριος δύναμις για τις ανάγκες της Ελλάδας, καταλήγοντας η επιτροπή στο υπόμνημά της ότι ανακάλυψε δύο έτερες ακόμη πηγές εκροής φυσικού αερίου και πετρελαίου  σε παρακείμενα κτήματα.

Η Θεσσαλική Πεδιάδα ήταν γνωστό ότι προήλθε μετά από τη μακροχρόνια γεωλογική εποχή των Παγετώνων (Ice Age) και το τέλος της Πλειστόκαινο εποχής των μεγάλων  αλλαγών, όταν αποσύρθηκαν τα νερά της θάλασσας της σε χαμηλότερα βάθη.

Μετά από λίγες μέρες σταμάτησε κάθε είδηση για τα αποτελέσματα των ερευνών των εν λόγω κοιτασμάτων, εγκαταλείποντας εκείνον τον Αύγουστο του 1922 (Ιουλιανό ημερολόγιο), τα τελευταία τμήματα του Γ’ Σώματος Στρατού τη Μικρά Ασία, αφήνοντας ανυπεράσπιστο τον Μικρασιατικού ελληνισμό στο έλεος των Τούρκων.

Μετά από ένα μήνα, ουδέν δημοσιεύτηκε για την πορεία της ανακάλυψης του φυσικού αερίου και πετρελαίου στα Τρίκαλα, διερευνώντας τις ειδήσεις τους επόμενους μήνες.

Η είδηση του 1922, έχει τη σημασία της και σήμερα, γιατί το 1922 το Ελληνικό κράτος τελούσε κάτω από τις οικονομικές συνθήκες του Μνημονίου της τότε Χρεοκοπίας του 1896, επιβάλλοντας της δυσβάστακτους οικονομικούς πόρους που όπως είναι γνωστό μεταξύ αυτών ήταν και του μονοπωλίου του πετρελαίου.

Αυτή η προϊστορία καθιστά τις ειδήσεις και τους πανηγυρισμούς του 2022 περί νέων εξορύξεων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, πολύ προβληματικές και μάλιστα εν εξελίξει ενός βαρύτατου χρέους εκ του Μνημονίου του 2008, όπως και οι ακολουθούμενες, τότε το 1922, καταστροφές του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Συνδέοντας  όλα αυτά με τη σημερινή ένταση των σχέσεων του Ελληνικού κράτους με την Τουρκία του Κεμαλικού εθνικισμού, (με πιο ακραίο εθνικισμό της διακυβέρνησης του Ερντογάν), η τοποθέτηση της Ελλάδας, όπως και το 1922 με την πλευρά των Δυτικών Δυνάμεων θα της αποφέρει άραγε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από εκείνο της Μικρασιατικής καταστροφής ;

(1)Αμερικανική εταιρεία παραγωγής, διύλισης, μεταφοράς και μάρκετινγκ πετρελαίου. Ιδρύθηκε το 1870 από τον Τζον Ντ. Ροκφέλερ στο Οχάιο και ήταν μεγαλύτερη βιομηχανία διύλισης πετρελαίου στον κόσμο την εποχή εκείνη με πλήθος δικών και κατηγοριών για μονοπωλιακές πρακτικές στην εμπορία των πετρελαιοειδών μέχρι το 1922. Ο Ροκφέλερ είχε συλλάβει πρώτος την ιδέα κατασκευής αγωγών πετρελαίου, προσπαθώντας από το 1896 γερμανικά και αμερικανικά συμφέροντα να κερδίσουν τη συμπάθεια των Τούρκων, αποσπώντας μετά την υπόσχεση του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ την εκμετάλλευση των πετρελαίων της Μεσοποταμίας. Ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν για την ενέργεια, όπως και ο 2ος   Π.Π. , πιθανόν και ο τρίτος αν ακολουθήσει, αρχίζοντας το 2022 μεταξύ Ρωσίας, Αμερικής και χωρών του ΝΑΤΟ.